Skąd się bierze cukier w sklepie? Jak i gdzie powstaje? Odpowiedzi na te pytanie przedszkolaki uzyskały w czasie lekcji bibliotecznej przeprowadzonej w sali punktu przedszkolnego przy SP w Ościsłowie w dniu 27.10.2021 r. W lekcji udział wzięło 10 przedszkolaków w wieku 3-5 lat.
Na początku zajęć przedszkolaki zobaczyły, jak wyglądają buraki cukrowe i mogły je porównać z burakiem ćwikłowym. Aż trudno uwierzyć, że z buraków produkuje się cukier. Wspólnie z maluchami przy pomocy plansz prześledziliśmy proces powstania cukru. Począwszy od zbioru buraków po pakowanie gotowego produktu. Maluchy mogły zobaczyć różne soki wytwarzane w trakcie produkcji cukru. Poznały też rodzaje cukru produkowane w cukrowni, i inne produkty tam wytwarzane takie jak fondant pszczeli czy wysłodki dla zwierzą. Mówiliśmy o tym do czego używamy cukru na co dzień. Porównaliśmy też cukier biały i brązowy i omówiliśmy różniące pomiędzy nimi.
Na koniec stwierdziliśmy, że produkcja cukru wcale nie jest taka prosta. Wymaga pracy wielu ludzi abyśmy my mogli kupić cukier w sklepie.
Galeria zdjęć:
Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej Polityka prywatności